Roxana Mînzatu, reprezentanta României în Comisia Europeană (CE), a primit portofoliul pentru Competențe și Educație, Locuri de muncă și Drepturi sociale, Demografie. Totodată, aceasta a fost numită vicepreședinte al Comisiei Europene – cea mai înaltă funcție primită vreodată de România în CE.
În noul său rol, Mînzatu va coordona politici esențiale pentru cetățenii europeni și va colabora îndeaproape cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în elaborarea și implementarea de măsuri menite să îmbunătățească condițiile de muncă și drepturile sociale pe întregul continent.
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că, pentru prima dată de la aderarea la Uniunea Europeană, România a obținut poziția de vicepreședinte al Comisiei Europene și unul dintre cele mai importante portofolii.
Pentru prima dată de la aderarea la Uniunea Europeană, România a obținut poziția de vicepreședinte al Comisiei Europene și unul dintre cele mai importante portofolii – Competențe și Educație, Locuri de muncă și drepturi sociale, demografie. Un portofoliu major, care va administra o cincime din bugetul UE, mai exact 235 de miliarde de euro, a spus Marcel Ciolacu. (detalii AICI)
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat numirea Roxanei Mînzatu în funcția de Vicepreședinte Executiv pentru Oameni, Competențe și Pregătire.
Sunt foarte bucuroasă să îi încredințez portofoliul de Vicepreședinte Executiv pentru Oameni, Competențe și Pregătire lui Roxana Mînzatu. Ea va avea responsabilitatea pentru competențe, educație, locuri de muncă de calitate și drepturi sociale. Aceasta se află sub umbrela unei Uniuni a Competențelor și al Pilonului European al Drepturilor Sociale. Ea se va concentra asupra acelor domenii care sunt cruciale pentru a uni societatea noastră., a spus șefa executivului european. (detalii AICI)
Lucian Romașcanu transmite felicitări premierului Marcel Ciolacu și echipei acestuia pentru „o negociere de mare succes la Bruxelles”, cu privire la portofoliul României în noua Comisie Europeană.
Felicitări premierului Marcel Ciolacu și echipei sale pentru o negociere de mare succes la Bruxelles (una dintre multele din ultima perioadă), scrie Romașcanu, pe Facebook. (detalii AICI)
România a obținut un portofoliu important în cadrul Comisiei Europene, cu impact semnificativ asupra politicilor economice și sociale din întreaga Uniune Europeană.
Acesta acoperă domenii-cheie precum competențele, educația, locurile de muncă, drepturile sociale și demografia, având o influență puternică asupra reformelor ce vor modela generațiile viitoare de programe de coeziune și investiții.
Portofoliul este structurat în două componente principale:
Prima se concentrează pe dezvoltarea unei noi Uniuni a Competențelor, fiind pentru prima dată când Comisia Europeană alocă un portofoliu dedicat competențelor profesionale, cu un accent clar pe educație și integrarea acesteia pe piața muncii. În cadrul acestui portofoliu, investițiile vor fi direcționate către perfecționarea și recalificarea profesională, dezvoltarea Spațiului European al Educației și inițiative de portabilitate a competențelor.
A doua componentă majoră include responsabilitatea pentru Pilonul European al Drepturilor Sociale, care susține economia socială de piață a Uniunii. Printre prioritățile acestei părți se numără managementul algoritmic, dreptul la deconectare, strategii pentru locuri de muncă de calitate și combaterea sărăciei.
Portofoliul va aborda și impactul digitalizării asupra pieței muncii și va fi un partener important în dialogul social la nivel european, prin colaborarea cu sindicatele și angajatorii europeni.
Acest portofoliu este unul dintre cele mai substanțiale în ceea ce privește finanțarea UE, cu mize semnificative în următorul cadru financiar multianual.
Include responsabilitatea pentru Fondul Social European Plus, Fondul Social pentru Climă și Erasmus+, care reprezintă aproape o cincime din bugetul UE.
În ceea ce privește rolul legislativ și politic, portofoliul include responsabilități esențiale legate de libera circulație a lucrătorilor, legislația muncii și protecția socială.
Roxana Mînzatu va ghida politicile europene în domeniul mobilității forței de muncă, salariului minim, sănătății și siguranței la locul de muncă, precum și legislația privind timpul de lucru și munca pe platforme.
Instituțional, persoana care ocupă acest post va reprezenta Comisia Europeană în consilii-cheie, precum Ocuparea Forței de Muncă, Politică Socială, Sănătate și Consumatori (EPSCO) și Educație, Tineret, Cultură și Sport (EYCS), având un rol esențial în coordonarea politicilor Statelor Membre în aceste domenii.
Scrisoarea de misiune pentru Roxana Mînzatu este disponibilă – AICI.
CITEȘTE ȘI:
Lucian Romașcanu: Bravo, Roxana Mînzatu! / „O negociere de mare succes la Bruxelles”